Wózek widłowy w branży spożywczej

Wózki widłowe niejednokrotnie muszą być dostosowane do specyficznych warunków pracy. Jedne z najbardziej rygorystycznych wymagań stawia branża spożywcza. Wózek widłowy musi spełniać między innymi normy związane z emisją spalin, poziomem hałasu, odpornością na korozję a także niejednokrotnie na działanie niskich temperatur czy obecność środków chemicznych.

Zachowanie higieny w przemyśle spożywczym jest rzeczą nadmiar istotną. Wymusza to zastosowanie technologii antykorozyjnych również w wózkach widłowych i magazynowych. Środowisko pracy niejednokrotnie wiąże się z narażeniem na kwasy czy wilgoć dlatego niektóre elementy wózka powinny być wykonane ze stali kwasoodpornej stosowanej zarówno w wózkach paletowych jak i wózkach czołowych. Branża spożywcza zmusza również do stosowania wideł z odpowiedniego stopu stali a dodatkowo powinny być zabezpieczone warstwą tworzywa. Również łożyska i rolki powinny mieć zwiększoną odporność na korozję.

Praca w chłodni dodatkowo wymaga przystosowania wózka. W wózkach chłodniczych powinny być zastosowane miedzy innymi specjalny olej przekładniowy i hydrauliczny, oraz ogrzewanie elektroniki, to umożliwia pracę w temperaturze -35 stopni C.

Ze względu na emisję spalin niedopuszczalne jest użytkowanie w branży spożywczej wózków widłowych z napędem spalinowym. Dodatkowo poziom hałasu w hali który emitują wózki spalinowe jest mocno uciążliwy w stosunku do pracy wózków z napędem elektrycznym. Najpopularniejsze baterie trakcyjne stosowane w wózkach widłowych - zasadowo kwasowe też nie mogą być używane ze względu na proces gazowania. Alternatywą są baterie żelowe których dodatkową zaletą jest bezobsługowość. Opony mają również nie mniejsze znaczenie w przypadku pracy na śliskich i wilgotnych nawierzchniach przez co należy stosować opony o zwiększonej przyczepność.


Zaufali nam